Cand ai nevoie neaparat de niste apa sau combustibil… Dar este numai… Prada?

Nu e nimic de vazut pe aceasta banda speciala de autostrada de-alungul Rutei Americane 90 in vestul Texasului.

Cel mai apropiat oras este Marfa, TX, si este la aproximativ 40 de mile departare. Este un cer mare si deschis, o intindere mare de pamant, si in afara de cabinele telefonice si drumul in sine nimic alceva facut de mana omului. Dar la un moment dat apare o cladire mica la orizont, stand singura pe desertul fara sfarsit. Este o sectie de politie? Un loc pentru a te opri sa te odihnesti?
…..NU.

Nu este nici una dintre aceste lucruri. Este probabil ultimul lucru la care te-ai astepta sa vezi aici. Este, de fapt, un magazin PRADA. Prin ferestre se vede o colectie de pantofi si genti care poarta numele designerului si logo-ul.
Stai, Ce?
Numit Prada Marfa, nu este de fapt un magazin, usa nu se mai deschide. Este o instalatie de arta facuta de artistii Michael Elmgreen si Ingar Dragset. Nu este oficial aprobat de Prada, dar propietarul si presedintele companiei Miuccia Prada, a dat artistilor permisiunea de a utiliza logo-ul, si chiar au mers atat de departe incat sa aleaga colectarea de genti si pantofi care sunt in interior.(Sunt din colectia toamna / iarna 2005, daca vreti sa stiti).
1


Cladirea este un bloc de 15 metri lungime si 25 de metri inaltime, realizata din materiale complet biodegradabile. Ideea initiala a fost ca structura si elementele scumpe din interior, s-ar deteriora in timp si incet ar fi absorbite inapoi in peisajul natural. Ideea a fost ca era o critica a consumului in industria bunurilor de lux, posibil ironic, avand in vedere ca aceasta critica costa 80.000 de dolari pentru a o construi. Efectul insa, al acestui mare brand in mijlocul desertului este amuzant si usor nelinistitor in acelasi timp. E ca si cum in cazul in care oamenii ar merge la cumparaturi intr-un film David Lynch.
2


Niciodata nu a fost menita sa fie reparata, dar a trebuit sa fie dupa ce a fost sparta si bunurile au fost furate la numai cateva zile dupa ce a fost deschisa in 2005. Pentru a descuraja furtul, ferestrele au fost inlocuite cu unele mai rezistente si a fost aprovizionat cu articole nedorite. Desi arata bine de la fereastra, gentile nu au fund, iar pantofii sunt toti pentru piciorul drept (fara pereche).
In ciuda umbrei facute fata de progresul brandului “magazinul” PRADA a atras mii de turisti inca de cand a fost deschisa. Chiar daca PRADA este de acord cu asta, Departamentul Transporturilor Texas este mai putin incantata. Au clasificat piesa drept “publicitate exterioara ilegala”, din 2013,
pentru ca sta pe teren fara licenta langa o autostrada federala, fara permis, in timp ce poarta un nume de brand. Acest lucru se face prin incalcarea actului 1965 de Amenajare al Autostrazii, si instalarea acesteia, pe aceste motive poate fi daramata. Pana acum nu exista nici un cuvant in legatura cu ce va decide Departamentul, asa ca pentru moment aceasta piesa ciudata si stranie de arta va ramane asa cum a fost si pana acum de aproape un deceniu oferind accesoriile sale luxoase in desertul gol.
3